Programmeurs zijn enorm gewild. Talloze bedrijven zijn momenteel op zoek naar goede programmeurs. Het ene bedrijf zoekt een programmeur die in een bepaalde taal is gespecialiseerd, het andere bedrijf zoekt juist een developer die in meerdere programmeertalen thuis is. Door een programmeercursus te volgen, ben jij direct een interessante kandidaat in de IT-wereld.

Programmeren, is dat niet iets voor nerds?

Lijkt het jou interessant om de stap te zetten naar programmeur? Leuk! Maar… is programmeren niet iets voor nerds? Nee, zeker niet. Jammer genoeg wordt dat nog vaak gedacht, maar programmeren kan voor iedereen een interessant carrière bieden. Er wordt ook vaak gedacht dat programmeren enorm moeilijk is, maar dit is lang niet altijd het geval. Programmeertalen verschillen sterk in moeilijkheidsgraad. Ben je dus een beginner, dan kies je bij voorkeur voor een taal die redelijk eenvoudig te leren is. En als je al developer bent en reeds één of meerdere talen kent, dan heb je vaak in no time een nieuwe taal onder de knie.

Een programmeertaal kiezen

Nu er steeds meer programmeertalen worden ontwikkeld, is het helemaal nog niet zo makkelijk om te beslissen welke taal je wilt leren. Door goed onderzoek te doen, kom je erachter welke taal voor jou een geschikte keuze is. Hierbij let je bij voorkeur op twee zaken. Bij het kiezen van een programmeertaal is het natuurlijk belangrijk om te onderzoeken welke taal je aanspreekt. Om perfect in te spelen op de vraag op de markt, doe je er ook goed aan om de huidige arbeidsmarkt goed te bekijken. Naar wat voor programmeurs zijn werkgevers op zoek in 2018? Onder andere naar programmeurs die bekend zijn met de programmeertalen JAVA, Swift, Python, Kotlin en C, zijn gewild. Is één van deze talen iets voor jou? Lees verder en je komt er gauw achter.

JAVA

Programmeertaal JAVA bestaat al redelijk lang: de taal is in 1995 geïntroduceerd. De naam ‘JAVA’ komt van de koffie die de developers dronken toen zij de programmeertaal aan het ontwikkelen waren. Deze taal is open-source en werkt onafhankelijk van een specifiek platform.

Misschien zou je verwachten een taal die zo’n kwart eeuw bestaat wat achterhaald is, maar niets is minder waar. JAVA is nog steeds de meest gevraagde en meest gebruikte taal van dit moment. Dit komt doordat deze programmeertaal enorm veelzijdig is.

De taal JAVA is op ieder platform toepasbaar en kun je er van alles mee bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van web- en desktopapplicaties. Helemaal van nu is het bouwen van mobiele apps of embedded toepassingen. Ook dat is mogelijk met JAVA. Vele webapplicaties waar vrijwel iedereen mee werkt, zijn niet mogelijk zonder deze taal. Enkele voorbeelden zijn het uploaden van foto’s of het spelen van een spelletje. Bij al deze applicaties heb je JAVA nodig. Dit maakt JAVA onmisbaar in een online omgeving.

Door deze veelzijdige toepassingsmogelijkheden is de vraag naar JAVA programmeurs groot. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Mocht je een baan in het buitenland ambiëren, ook dan is JAVA een optie. Het hele jaar door zijn bedrijven wereldwijd op zoek naar kundige JAVA-programmeurs.

Swift

Programmeertaal Swift is in 2014 gelanceerd door Apple. Vorig jaar begon deze taal écht populair te worden. Waar de taal begin dat jaar op plaats 44 stond, verscheen de taal in de tweede helft van 2017 in de top 10 programmeertalen. Bijzonder, want het duurt vaak langer voordat een nieuwe taal in de top 10 talen verschijnt.

Swift is een open-source programmeertaal die bekendstaat om zijn snelheid en efficiëntie. De taal is ontwikkeld voor iOS en macOS X en maakt het voor developers heel gemakkelijk om apps op deze platforms te ontwikkelen. Apps kunnen met behulp van deze taal snel worden gebouwd, wat zowel door programmeurs als door werkgevers als heel aantrekkelijk wordt gezien. Maar let wel: de apps kunnen niet op meerdere devices draaien.

Deze taal is heel krachtig, werkt intuïtief en geeft realtime-feedback. Daarnaast kan Swift zonder problemen in bestaande code in Objective-C worden verwerkt, waardoor je als developer veel vrijheid hebt. Met Swift kun je jouw idee dus in korte tijd programmeren en Objective-C zorgt weer voor een veilige en betrouwbare code. Je kunt met Swift in korte tijd veel kwaliteit leveren aan een bedrijf of opdrachtgever.

Python

Programmeertaal Python is in Nederland geïntroduceerd in 1991. Deze taal is ontwikkeld door Guido van Rossum en heeft de programmeertaal vernoemd naar zijn favoriete televisieprogramma: Monty Python’s Flying Circus. In 2018 is Python wereldwijd één van de meest gebruikte programmeertalen. Met Python is het mogelijk om scripts te schrijven die het ‘saaie werk’ automatiseren.

Python is om meerdere redenen zo populair. Zo is het een programeertaal die overal kan worden toegepast. Enkele voorbeelden waar Python wordt toepast, is als scripttaal in besturingssystemen, bij de ontwikkeling van webapplicaties en als programmeertaal voor wetenschappelijk een wiskundige programma’s. De toepassingen zijn eindeloos. Het succes wordt versterkt doordat Python ook nog eens redelijk makkelijk onder de knie te krijgen is.

Dit zorgt ervoor dat vele webshops, spellen én bedrijfssystemen door Python worden aangestuurd. Dit is dan ook de reden dat er almaar vraag is naar programmeurs die in Python zijn gespecialiseerd.

Kotlin

Programmeertaal Kotlin is een hedendaags alternatief voor de programmeertaal JAVA. Deze taal is afgelopen jaar sterk in populariteit toegenomen, doordat Google de taal heeft toegevoegd aan de lijst talen die door Android wordt ondersteund.

Het voordeel van Kotlin ten opzichte van JAVA, is dat Kotlin een stuk gemakkelijker is. Door verschillende functies die door de ontwikkelaars van Kotlin zijn bedacht, hoef je als developer veel minder code te schrijven dan bij JAVA.

Kotlin werkt volledig samen met JAVA. Code die in Kotlin wordt geschreven, wordt dan ook naar JAVA-bytecode omgezet. Voor de developer lijkt het dus net alsof je een app schrijft in JAVA. Je hoeft er alleen een stuk minder code voor te schrijven. Spreekt JAVA jou aan, maar is het een stap te moeilijk voor je? Dan zou Kotlin een uitstekende keuze kunnen zijn.

C

Programmeertaal C is ontwikkeld tussen 1969 en 1973 en is daarmee de oudste taal in dit rijtje. Deze klassieke taal maakt momenteel zo’n opleving door, dat de programmeertaal veelgevraagd is. Deze populariteit komt door het IoT (Internet of Things)-tijdperk waarin we leven. Programmeertaal C staat bekend om zijn snelheid.

Vele programmeertalen zijn sterk beïnvloed door C. Enkele voorbeelden hiervan zijn C++, JAVA, Objective-C, PHP en C#. Heb je de taal C dus onder de knie, dan helpt het je tevens bij je begrip en inzicht van verschillende andere programmeertalen.

C is niet de meest gemakkelijke programmeertaal. De taal vereist veel preciesie en nauwkeurigheid. Als C programmeur moet je dan ook heel goed weten wat je doet.

Deze programmeertaal kan voor vele toepassingen worden gebruikt. De taal wordt het meest gebruikt bij het schrijven van besturingssystemen. En hier zitten niet de minste namen tussen. Unix, Microsoft, Windows, Linux en MacOS – deze talen kunnen allemaal niet bestaan zonder C.

Toekomstperspectief

Met de grote vraag en het kleinere aanbod, heb je als developer goede kansen op de arbeidsmarkt. Er wordt door bedrijven nog steeds druk gezocht naar programmeurs. Lijkt het jou wel wat om aan de slag te gaan als programmeur? Neem dan vooral eens een kijkje op onze Programmeertalen pagina. Deze cursussen worden aangeboden door onze partner www.icttrainingen.nl.

Welke programmeertaal heeft volgens jou de toekomst?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Taalcursussen

Laatste artikelen

Meest gezochte salarissen 2021

Wat zijn populaire beroepen in deze tijd? Als de zoektocht naar het salaris een indicator is van de gewildheid of populariteit van een beroep, dan was Onderwijsassistent in de eerste helft van 2021 het meest populaire beroep. Er staan in de top 25 natuurlijk ook beroepen tussen waarvan het salaris gewoon tot de verbeelding spreekt, zoals het salaris


Lees artikel
Google cursus

Welke Google training past bij jou?

Google bestaat 20 jaar en heeft de wereld veranderd. We kennen Google van de zoekmachine, maar het bedrijf heeft nog veel meer te bieden. Denk alleen al aan de vele applicaties en programma’s die door Google zijn ontwikkeld. Wat is Google precies en welke Google trainingen kun je volgen? Ontdek het in deze blog. Google zoekmachine De


Lees artikel
taalcursus Spaans

Een taalcursus volgen: meer dan een hobby

Heb je altijd al Spaans willen spreken? Loop je er steeds weer tegenaan dat je Engels eigenlijk niet goed genoeg is? Of lijkt het je heerlijk om met de lokale bevolking te kunnen spreken wanneer je op vakantie gaat? Een taalcursus is de oplossing. Een nuttige én leuke bezigheid Veel mensen kiezen ervoor om een nieuwe taal


Lees artikel
HBO thuisopleiding

Een HBO opleiding vanuit huis volgen? Dat kan!

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis te studeren. Lekker comfortabel vanuit huis veel kennis op doen over een vakgebied dat jou interesseert, klinkt niet verkeerd toch? Tegenwoordig is de keuze aan thuisopleidingen heel gevarieerd. Wist je dat je zelfs HBO opleidingen vanuit huis kunt volgen? Enkele voorbeelden van populaire thuisstudies zijn HBO Journalistiek en HBO Vastgoed


Lees artikel
studeren met NTI

Studeren op jouw manier met NTI

Het NTI is bij uitstek een aanbieder van thuisopleidingen die met jou meedenkt. Dat valt meteen op wanneer je de website van NTI bekijkt. Ze maken het jou mogelijk om je te ontwikkelen, zonder dat je daarvoor alles opzij hoeft te zetten. Bij het NTI heb je niet alleen de keuze uit vele cursussen en opleidingen –


Lees artikel
Laudius

Studeren vanuit huis onpersoonlijk? Niet met NHA

De NHA, voluit de Nederlandse Handelsacademie, is zo’n 80 jaar geleden opgericht door een onderwijzer. Zijn doel was om het onderwijs voor iedereen bereikbaar te maken. Tot vandaag de dag is de missie van NHA nog steeds om het onderwijs toegankelijk te maken. Hoge kwaliteit tegen laag lesgeld, dat is de succesformule van NHA. Het


Lees artikel