Binnen iedere organisatie heb je constant te maken met veranderingen. Misschien worden er binnen jouw bedrijf vaak nieuwe producten gelanceerd, is jouw bedrijf flink aan het groeien of vinden er juist reorganisaties plaats. Door mee te veranderen met het bedrijf, houd je jouw hoofd boven water en ben je flexibel. Een goede manier om mee te gaan met de veranderingen, is om aandacht te besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Door kennis te vergaren en gedurende je hele leven nieuwe vaardigheden op te doen, maak je jezelf onmisbaar binnen de organisatie waar je werkt. Je versterkt je positie op de arbeidsmarkt en je hebt ook nog eens kans op een beter salaris. Maar het is natuurlijk niet niks om naast je werk te blijven leren. Hoe kun je dit op een succesvolle manier combineren? Het antwoord op die vraag geef ik jou graag.
Kies een haalbare opleiding
Allereerst is het van belang om voor een cursus of opleiding te kiezen die bij jou past en die uitdagend, maar niet te hoog gegrepen is. Door een overzicht te maken van de vrije uren in de week die je aan het studeren zou kunnen besteden, krijg je hier meer inzicht in. Veel mensen die naast het werk willen leren, kiezen voor een online opleiding. Het voordeel van een online opleiding is dat je kunt studeren waar en wanneer je maar wilt. Ook kun je stof herhalen als je daar behoefte aan hebt. Bij online opleidingen staat doorgaans aangegeven hoeveel uur je per week kwijt bent aan het studeren. Door hierop te letten, kun je een inschatting maken welke opleiding voor jou haalbaar is.
Planning is key (en je aan de planning houden ook)
Natuurlijk is niet iedere thuiscursus of thuisopleiding even intensief, maar planning is altijd van groot belang. Aangezien je een aanzienlijk deel van jouw week aan werk besteedt, is het zaak om de overige uren effectief te benutten voor het studeren. Dit lukt het beste door een haalbare planning te maken én je hieraan te houden. Rooster bijvoorbeeld vaste tijdstippen in voor het studeren en zorg ook zeker voor ontspanning. Misschien zie je het niet zitten om de uren van je thuisstudie te plannen en studeer je liever op afwisselende tijdstippen. Natuurlijk ben je volledig vrij in die keuze, maar routine geeft je ritme en structuur. Dit zal je uiteindelijk een positief gevoel geven, wanneer je voldaan je taken hebt afgerond. Als je je aan de planning houdt en taken niet uitstelt, ervaar je minder stress en inspanning. Door te plannen doe je jezelf dus eigenlijk een plezier. Misschien is er in jouw planning minder tijd voor sociale activiteiten, maar weet dat dit maar tijdelijk is.
Support van je omgeving
Oké, je hebt een planning gemaakt en je zit achter je bureau om te studeren, maar je wordt gebeld door een vriendin, de buurman klopt op de deur om de suiker te lenen en je kinderen vragen om aandacht. Wat doe je? Dat is natuurlijk lastig. Door vooraf of tijdens jouw opleiding de situatie met je familie, vrienden en kennissen te bespreken, kun je hen op de hoogte stellen van jouw planning. Door hen mee te laten denken over de manier waarop je het beste je privéleven met je werk- en studeerleven kunt combineren, creëer je begrip en acceptatie. Wellicht kunnen ze wat taken van jou overnemen, zodat het voor jou gemakkelijker is om je aan je planning te houden. Support van je omgeving maakt het jou dus een stuk makkelijker om werken en leren te combineren.
Overleg met je werkgever
Overweeg je om een opleiding te volgen? Dan kan het zeker geen kwaad om dit met jouw werkgever te bespreken. Je werkgever speelt natuurlijk ook een rol in jouw wens om een studie naast je baan te volgen. Door hem of haar in te lichten, maak je het jezelf misschien gemakkelijker. Veel werkgevers vinden het namelijk zeer prettig wanneer hun werknemers kennis en vaardigheden willen verbreden. Je initiatief wordt misschien wel beloond door een deel van jouw studiekosten te vergoeden of door tijdelijk een flexibeler werkrooster op te stellen. Mocht er geen mogelijkheid zijn om met je werkgever te overleggen, bekijk dan eens je CAO. Hierin staan ook afspraken over een eventuele bijdrage in de studiekosten.
Vier overwinningen!
Werken en leren is niet niks. Het vereist wilskracht en doorzettingsvermogen. Dit betekent dat het een grote prestatie is wanneer de combinatie van werken en leren jou goed afgaat. En dat mag gevierd worden! Niet alleen wanneer je de thuisopleiding met succes hebt afgerond, maar ook tussendoor mag je er zeker bij stilstaan dat je een heel knappe prestatie levert.
Wat is jouw tip om werken en leren succesvol te combineren?
Wat zijn populaire beroepen in deze tijd? Als de zoektocht naar het salaris een indicator is van de gewildheid of populariteit van een beroep, dan was Onderwijsassistent in de eerste helft van 2021 het meest populaire beroep. Er staan in de top 25 natuurlijk ook beroepen tussen waarvan het salaris gewoon tot de verbeelding spreekt, zoals het salaris …
Google bestaat 20 jaar en heeft de wereld veranderd. We kennen Google van de zoekmachine, maar het bedrijf heeft nog veel meer te bieden. Denk alleen al aan de vele applicaties en programma’s die door Google zijn ontwikkeld. Wat is Google precies en welke Google trainingen kun je volgen? Ontdek het in deze blog. Google zoekmachine De …
Heb je altijd al Spaans willen spreken? Loop je er steeds weer tegenaan dat je Engels eigenlijk niet goed genoeg is? Of lijkt het je heerlijk om met de lokale bevolking te kunnen spreken wanneer je op vakantie gaat? Een taalcursus is de oplossing. Een nuttige én leuke bezigheid Veel mensen kiezen ervoor om een nieuwe taal …
De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis te studeren. Lekker comfortabel vanuit huis veel kennis op doen over een vakgebied dat jou interesseert, klinkt niet verkeerd toch? Tegenwoordig is de keuze aan thuisopleidingen heel gevarieerd. Wist je dat je zelfs HBO opleidingen vanuit huis kunt volgen? Enkele voorbeelden van populaire thuisstudies zijn HBO Journalistiek en HBO Vastgoed …
Het NTI is bij uitstek een aanbieder van thuisopleidingen die met jou meedenkt. Dat valt meteen op wanneer je de website van NTI bekijkt. Ze maken het jou mogelijk om je te ontwikkelen, zonder dat je daarvoor alles opzij hoeft te zetten. Bij het NTI heb je niet alleen de keuze uit vele cursussen en opleidingen – …
De NHA, voluit de Nederlandse Handelsacademie, is zo’n 80 jaar geleden opgericht door een onderwijzer. Zijn doel was om het onderwijs voor iedereen bereikbaar te maken. Tot vandaag de dag is de missie van NHA nog steeds om het onderwijs toegankelijk te maken. Hoge kwaliteit tegen laag lesgeld, dat is de succesformule van NHA. Het …